5 Eylül 2008 Cuma

Eylül 11


İkisinden biriymiş seçim. Üçüncü bir şans vermeyiz kendimize. İki şans vardır hayatta. Seçimini yaparsın ve sonuçlarına boyun eğersin. Boyun eğmek biraz katı -veya sonuçlarının keyfini çıkarırsın.- Hayatta şanslar vardır. Bir bölümü cebimizde "dış görünüşümüz, yeteneğimiz, kişisel özelliklerimiz, ailemiz, para vs" bir bölümü elimizdedir. Cebimizde olanlar güzel. Hazır ve nazır bir şekilde, tek tek aşmak için yolları güç verir bolca. Eğer aşılması gereken bir yol, gidilmesi gereken bir yer varsa. Diğer durumda elimizdekilere mecburuzdur. Elden gelmeyen şeylere mahkum. Bir yolumuz veya gidilecek bir yerimiz yoksa hayat daha zordur. Şanslardan artık "teptiğimiz şanslar" veya varlığını göremediğimiz, görüp de inanamadığımız şanslar diye bahsederiz. Tabii uzun bir zaman sonra. Artık o şans yokken yani.
Hayat seçimler ve seçilmeyenler olarak iki ayırlılır böyle bir teoride. Üçüncü bir şans yok yine. Seçemediklerimiz zor, seçtiklerimiz kolaydır bir süre. Biraz daha süre geçtiğinde -zaman değil- seçtiklerimiz daha zor gelmeye başlayabilir. "Ama ne yapalım? Hayat zor!"
Birşeyler seçtim dün. Seçemediklerimi ve seçtiklerimi çıkarınca cebimden.
Yolum var. Uzun mu uzun. Gidilecek bir yer yok ama. Bir yere ulaşmak için çıkılmaz her yola. Yola çıkış amacı sadece yola çıkmaktır. Aradığın şey yoldadır nasılsa.
Seçimlerim üzerine bolca kafa yorarken, adaletsizliğin kırıntılarını gördüm düşlerimde. Hayat adil değil. İnsanlar da. Tanrı da adil değil. Yollar adil ama. Herkesin bir yolu var. Bu yola çıkmak için nedenleri. Nedensizce yaşamak ne kadar kolay olsa da herkesin bir yolu var. Farketmeden de bu yola çıkmak için nedenler.
Nedenlerimiz var. Nedensizlikten uzak nedensiz hayatlar yaşarken, seçimlerimiz ve seçimlerimizin nedenleriyle çıkıyoruz yola. Seçemediklerimizin cezasını çıkarıyoruz yoldan.
Yollar ne olursa olsun güzel. Kötüsü yol bitince. Her yolun bir sonu var çünkü. Her seçim bir şansla gelir. Her seçimin bir nedeni vardır. Ve iki şansı. İki de yol. Yollar sınırlı, hayat bir fanus. Bu sınırdandır; hayatın içinden çıkıp gitmek, yollara düşüp ömür haritasını çizmek. Her seçimle, her seçimin nedenleriyle çıkılan yolda hayatın sınırları zorlanır. Varmak istediğin bir yer olsun veya olmasın...

Hiç yorum yok: